Знаете ли, че…

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в Хамилтон, щата Ню Йорк. Той е първото от 10-те деца в семейството на българин емигрант от ямболското село Бояджик. През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена през 1942 г. и наречена ABC (Atanasoff-Berry Computer).

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. в Хамилтон, щата Ню Йорк. Той е първото от 10-те деца в семейството на българин емигрант от ямболското село Бояджик.
Получава бакалавърска степен в Щатския университет на Флорида (1925 г.), магистърска – в Щатския университет на Айова (1926 г.), а докторска по философия (физико-математически науки) – в Университета на Уисконсин (1930 г.). После се завръща в Щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 г., първоначално като професор по математика, а по-късно – и по физика.
В края на 30-те години той търси начин да се улеснят изчисленията (решаването на големи системи линейни алгебрични уравнения), необходими за изследователската му работа. Отхвърля аналоговите машини като твърде бавни и неточни и се опира на цифровия подход. През декември 1939 г. заедно със своя сътрудник Клифърд Бери създава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), напълно завършена през 1942 г.

В създаването й са използвани четири изцяло нови принципа на действие: двоичната система, регенеративна памет, логически схеми като елементи на програма и електронни елементи като носители на данни.

След 1945 г. той посвещава остатъка от професионалния си живот на множество правителствени и индустриални проекти, като същевременно ръководи две компании, основани от него.

През 1941 г. Атанасов приема Джон Мокли, който се интересува от компютъра му. Какво точно се е случило тогава? Това се разглежда подробно на съдебния процес 26 години по-късно, който е трябвало да изясни дали Джон Мокли и Джон Преспър Екърт са използвали непозволено откритието на Атанасов при създаването на първия (официално дотогава) електронен компютър ЕНИАК през 1942-46 г. Съдът, начело с федералния съдия Ърл Р. Ларсън, се произнася категорично в полза на Джон Атанасов, който е обявен за бащата на компютъра!

„Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматичен електронен цифров компютър, а са извлекли основната идея за него от Джон Атанасов.“ (из заключението на съда в Минеаполис, 1973 г.)

През 1970 г. Джон Атанасов е поканен в България от БАН и му е връчен орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Това е първата му награда и обществено признание. Второто му посещение у нас е през 1985 г.

Най-голямото отличие през живота си Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш (баща) – Националния медал за наука и технология.

Ученият умира на 91-годишна възраст през 1995 г.

___________________________________________________________________________________________________________

6 предсказания на Google за бъдещето

Дейвид Шмид, изпълнителният председател на Google, доста е помислил върху дигиталното ни бъдеще. Това вероятно не е такава изненада за човек, чиято компания до голяма степен оформи живота на хората през 21-ви век – от това как намираме информация до това как използваме телефоните си.

Преди няколко дни излезе новата книга на Шмид, която е написал заедно с Джаред Коен, оглавяващ Google Ideas. В книгата двамата описват какъв ще е света, ако всички на планетата са свързани дигитално. Ето шест от техните виждания.

1. В училище ще бъдат преподавани часове по защита на личните данни

„Родителите ще трябва да са по-заинтересовани, ако искат децата им да не правят грешки в интернет, които биха могли да навредят на физическото им бъдеще. Децата живеят значително по-бърз живот онлайн, отколкото физическата зрялост позволява и повечето родители ще осъзнаят, че най-добрият начин да помогнат на децата си е да им обясняват за опасностите на интернет, също както им обясняват за секса.

Някои родители дори умишлено ще избират уникални имена или такива, които се изписват трудно, за да не излизат децата им в търсачките, където биха могли да бъдат мишена.“

2. С развитието на мобилния интернет означава, че до 2020г целият свят ще е онлайн

„Мобилните телефони променят това как хората в развиващите се страни получават и използват информацията. Вече има 650 милиона потребители на мобилни телефони в Африка, а в Азия са близо 3 милиарда.“

3. Новинарските организации ще излязат от бизнеса, защото няма да могат да се конкурират с моментални източници като Twitter

„Всяко бъдещо поколение ще може да произвежда и консумира повече информация от предишното и хората ще имат по-малко търпение, зарязвайки медиите, които не са достатъчно бързи и актуални.

Новинарските организации ще останат важна и съществена част от обществото по много начини, но голяма част от тях няма да оцелеят в сегашната си форма. Онези, които оцелеят, ще са променили целите, методите и структурите си, за да отговорят на промените в световен мащаб.“

4. Съхраняването на онлайн информация радикално ще промени представата за личните данни

„Вероятността, че личното съдържание на някой един ден ще бъде публикувано и разпространено – по случайност или умишлено – винаги ще съществува. Хората ще бъдат държани отговорни за техните виртуални асоциации, минали и настоящи, което създава риск за всички, тъй като онлайн връзките на хората стават по-големи и разнообразни от физическите.

Тъй като информацията иска да бъде свободна, не записвайте нищо, което не бихте искали да ви бъде прочетено в съда или напечатано във вестника, както се казва. Тази поговорка ще претърпи развитие в бъдещето и ще включи не само казаното и написаното от вас, но и посетените уебсайтове, приятелите ви в интернет, харесванията в социалните мрежи и какво вашите приятели казват и споделят.“

5. Все повече революции ще избухват в нациите с тиранични правителства

„С нов достъп до виртуалното пространство и неговите технологии, населението и групите по цял свят ще грабнат своя момент, опълчвайки се на всички репресии, срещу които по-рано ги е било страх. Много от тези хора ще са млади, не само защото много от тези страни имат изключително младо население, но и защото комбинацията от активизъм и дързост у младите хора е универсална.“

6. Повече хора ще използват технологията за терор, но интернет ще направи по-лесно откриването на тези терористи

„Много от популациите, които ще се включат онлайн през следващото десетилетие са много млади и живеят в нестабилни региони, с ограничени икономически възможности и дълга история на вътрешна и външна борба. Тероризмът разбира се никога няма да изчезне и ще продължи да оказва своят унищожителен ефект.

Но тъй като терористите в бъдещето ще трябва да живеят във физически и виртуален свят, техните опити да останат скрити и незабелязани ще са все по-неуспешни. Ще има повече дигитални очи, които да ги търсят, повече записи и колкото внимателни да са терористите, никога няма да могат да се скрият напълно онлайн.“

Източник: Avenue.bg


Свържете се
Карта с Адрес