15 годишен български ученик е сред финалистите на Научния панаир на Google 2013

15 годишният българин Христо Стайков е един от регионалните финалисти на престижния Google Science Fair 2013 и ще се бори за големите награди на мрежовия гигант за научни постижения.

Днес Google обяви 90-те финалиста в Научния панаир Google 2013, както и 15-те финалиста за наградата Science in Action Award. Тази година, различните проекти бяха още по-интернационални и разнообразни, в сравнение с миналата година, с хиляди подадени заявки от над 120 страни по света.

15 годишният българин Христо Стайков е един от регионалните финалисти. В монета той е ученик в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в град Варна. Христо печели с проекта си „Динамична мрежа за оценка на пътя“ Dynamic road conditioning network“, който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни.

Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт.

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16 годишните, Стайков може да вземе една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google, в размер на 25 000 долара, уникално изживяване с другите партньори в събитието като компаниите LEGO, CERN и GOOGLE, индивидуална награда от LEGO (уникална LEGO цветна мозайка, която е предвидена за всеки победител в даден отбор), една специална кутия LEGO, която е създадена ексклузивно за събитието, или дигитален достъп за училището на дадения участник, до архивите на изданието Scientific American.

Наскоро два гиганта в сферата на технологиите се сблъскаха. Борбата между Samsung и Apple даде многобройни жертви и крайният победител далеч не е ясен. Дали обаче нововъведения, които все още не са се появили на пазара, няма да въвлекат Apple в още по-безмилостна война с друг световен лидер – Google? Изглежда, че скоро и двете компании ще излязат на пазара с продукти, които се стремят да променят начина, по който си взаимодействаме със света около нас.

Страници

Направете си Уеб Сайт

quote_2Хората се делят на два типа - такива които имат сайт и такива, които ще си направят!

Ивайло Василев
Управител на "Ай Ти Джи студио" ООД

Социални мрежи

Следвайте ни

Меню
Свържете се
Карта с Адрес