Google заяви, че март 2021 г. е датата на първия индекс за мобилни устройства. Сайтовете за настолни компютри ще бъдат премахнати и сайтовете с m-dot може да имат грешки. Джон Мюлер от Google предостави нова информация за новия индекс Mobile First. Голямата новина е, че сайтовете само за настолни компютри ще бъдат напълно отпаднали от индекса, няма. Освен това има грешки, свързани с m-dot сайтове и потвърждават, че датата за преминаване към мобилен индекс е твърда и няма вероятност да се промени.

Пълен мобилен индекс, насрочен за март 2021 г.

Джон обяви твърда дата на март 2021 г. за смяна на новия мобилен индекс. Той каза, че това е огромно вътрешно начинание, което е довело до някои грешки, които няма да бъдат отстранени.

Най-важното извеждане е неговото твърдение, че сайтовете само за настолни компютри ще бъдат отпаднали от индекса. Не само това, но всички изображения или други активи, които са в настолна версия на даден сайт, също ще бъдат извадени от индекса на Google.

Какво каза Мюлер:

„… сега почти изцяло индексираме мрежата с помощта на интелигентен mobile Googlebot, който съвпада много повече с това, което потребителите всъщност ще видят, когато търсят.

И едно от нещата, които забелязахме, че хората все още често са объркани, е по отношение на, като например, ако имам само нещо на работния плот, със сигурност Google все още ще види това и ще вземе предвид и в мобилното съдържание.

Но всъщност е така, че в бъдеще ще индексираме само мобилното съдържание.

Така че, когато даден сайт се премине към първо индексиране за мобилни устройства, ще пуснем всичко, което е само на сайта за настолни компютри. По същество ще пренебрегнем това.

… всичко, което искате да имате индексирано, трябва да е на мобилния сайт.

И крайният срок, който сме измислили, е март 2021 г. “

M-Dot Mobile Index Bug

Особен интерес представляват работата на мобилните сайтове, които са създадени като отделна версия на m-dot. M-dot са сайтове, които се хостват на отделен поддомейн като m.example.com.

Мюлер каза, че за някои случаи, особено за сайтове с точки, които използват атрибути hreflang, че Google може да не е в състояние да изпраща потребители на настолни компютри от страниците с резултати от търсачките (SERP) до версията за настолни компютри. В тези случаи Google ще изпрати потребителите на настолни компютри до мобилната версия на m-dot.

Мюлер не уточни защо Google ще се затрудни трудно с пренасочването на потребителите на настолни компютри към настолните версии на сайтове с m-dot. Той само коментира, че не вижда скоро тази ситуация да се променя.

Коментарите на Мюлер за грешка в сайта на m-dot:

„Едно от нещата около първоначалното индексиране на мобилни устройства, което понякога изскача, особено ако работите на по-големи или по-стари сайтове, които имат вид на настройката на m-точката …

Що се отнася до индексирането на мобилни устройства, това прави нещата много по-сложни. Така че можем да ги обработим, но това, което ще се случи, е, че ще индексираме само версията с точки на сайта и може да се случи, че да покажем версията с точки в резултатите от търсенето на desкtop версията.

Обикновено се опитваме да покажем подходящата версия, настолна или мобилна версия, в резултатите от търсенето, поне URL адреса. Индексираното съдържание е … само мобилната версия.

Но при сайтовете с m-dot понякога може да се случи, че просто имаме m-dot версията, където всъщност не сме вдигнали, че тук има връзка с настолна версия. Това е много по-вероятно, ако имате версия с m-точка и използвате hreflang.

Единственото решение там е по същество да се уверите, че пренасочвате потребителите си от версията m-dot към версията за настолни компютри, когато те използват браузър за настолни компютри.

И не виждам да променяме това в близко бъдеще или вероятно изобщо . “

Заключение:

  • Март 2021 г. е твърда дата, когато сайтовете, които са само за настолни компютри, напълно ще отпаднат от индекса на Google.
  • При сайтовете с M-точки потребителите на настолни браузъри могат да бъдат изпратени до мобилната версия на сайта от SERP на Google. Ако това сте вие, препоръчително е да откриете браузъри за десктоп и да ги пренасочите към правилната версия на десктопа.
  • Само съдържанието, което съществува в мобилната версия на уебсайт, ще бъде индексирано и класирано.
  • Уверете се, че мобилната версия на вашия сайт точно представя съдържанието, което искате да сте класирали в Google.
  • Съдържанието на работния плот ще бъде напълно игнорирано.


About admin

Свържете се
Карта с Адрес